Belang van PM in Ziekenhuizen: PMO
PMO User Group voor ziekenhuizen
Na de zeer succesvolle eerste conferenties voor Nederlandstalige ziekenhuizen in België over projectmanagement, organiseert QRP International dit jaar een vierde evenement voor de sector. De PMO in ziekenhuizen zal wederom centraal staan.
De User Group is bestemd voor individuen die tewerkgesteld zijn in de ziekenhuissector in Vlaanderen of Brussel, en de volgende functies bekleden, deeltijds of voltijds, al dan niet met de titel: PMO (Project Management Office), Programmamanager, Portfoliomanager, ervaren Projectmanager.
SPREKERS
Met een achtergrond als ergotherapeut bij ZNA Stuivenberg en later als interne auditor en coördinator Kwaliteit en Lean bij het UZA, brengt Ingrid Roosen behoorlijk wat ervaring in de gezondheidszorg met zich mee. Sinds juli 2023 is ze actief als stafmedewerker processen en projecten bij UZ Brussel, waar ze meebouwt aan de verschillende aspecten om effectief projectmanagement te ondersteunen en te verbeteren.
De titel van haar presentatie: “Trials & Triumphs: Een Reis door de Implementatie van een PMO in een Universitair Ziekenhuis”
In reactie op de strategische leiderschap agenda ‘Ontzorg de zorg’, waarbij de behoefte aan effectief projectmanagement centraal stond, ontstond de noodzaak voor een gestructureerde aanpak van projectselectie en -uitvoering. In nauwe samenwerking met de organisatie werd een Project Management Office (PMO) opgericht om deze uitdagingen aan te pakken. We delen graag hoe deze oprichting tot stand kwam, welke methoden succesvol waren en welke uitdagingen we hebben overwonnen tijdens dit proces.”
WAAROM ORGANISEERT QRP DEZE USER GROUP?
Vele sectoren kennen deze dagen een klimaat van toegenomen onzekerheid en ongeziene veranderingen. De ziekenhuiswereld blijft niet gespaard op dit vlak en maakt ook ingrijpende transformaties mee, met schoolvoorbeeld het opzetten en bijhouden van het elektronisch patiëntendossier. Voor vele ziekenhuizen is dit het grootste project geweest van de voorbije jaren.
Toen kwam de Corona-crisis; een verdere katalysator om de zaken op orde te stellen. Er moesten enorm veel middelen op zeer korte tijd gemobiliseerd worden, wat het belang van goed projectmanagement blootlegde. Het versterkte namelijk het argument om grote projecten op een meer nauwkeurige manier te gaan opvolgen en om beter prioriteiten te stellen.
De meeste Vlaamse ziekenhuizen hebben reeds ervaring met projectmanagement, gebruik makend van methodes als PRINCE2 of intern uitgewerkte methodes. Enkelen hebben in het stramien om continue te verbeteren, de stap gezet naar programma– en of portfolio management, of zelfs het opzetten van een PMO. Projecten maken hier deel uit van een groter geheel, dat verder gaat dan de rol en verantwoordelijkheden van de projectmanager.
Deze User Group zal daarom dieper ingaan op hoe ziekenhuizen:
- het huidige beheer van hun projecten of programma’s kunnen verbeteren
- wat het beheer van een PMO inhoudt en hoe men een PMO opstart
- ‘Best Practices’ of goede praktijken kunnen integreren in hun PM-proces
Maar nog belangrijker dan deze informatieve doeleinden, zal de User Group een mogelijkheid bieden aan ziekenhuizen om zelf hun eigen ervaringen en kennis op het gebied van PPM & PMO Management te delen.
Tijdens deze editie zal een ervaren PMO uit de Vlaamse ziekenhuiswereld gebruiker een presentatie geven met focus op geleerde lessen en praktijkvoorbeelden. Na een vragenronde zullen er vervolgens discussietopics geïntroduceerd worden op basis van de presentatie. De bedoeling is dat de deelnemers zelf aan het woord komen in kleine groepjes waar ze makkelijk onderling kennis kunnen uitwisselen. De koffie- en lunchpauzes zijn ook een ideaal moment om te netwerken met en te leren van andere deskundigen binnen hetzelfde domein.
DOELEINDEN VAN DE USER GROUP
- Het proces binnen de sector voortzetten om het beheer van verandering (via projecten) te stimuleren
- Interessante praktijkvoorbeelden delen en meekrijgen
- Sleutelfiguren uit de sector samenbrengen rond het thema PMO management
- Kwaliteitsinformatie bieden uit de praktijk aan de praktijk
- Kwalitatieve theoretische ondersteuning bieden tijdens het evenement door QRP trainers en consultants
DATUM EN PLAATS
- Plaats: UZ Brussel, Av. du Laerbeek 101, 1090 Jette – Brussels Health Campus, Erasmus Hogeschool, Lokaal 8917
- Datum: 3 oktober 2024
- Beginuur: 09u15 – registratie van deelnemers vanaf 9.00
- Einduur: 13u
- Prijs: Gratis
- Taal : Nederlands
- Catering: Ontbijt, frisdrank, water, koffie, thee en lunchbroodjes voorzien
MEER INFORMATIE
Mocht je vragen hebben over de inhoud van dit evenement, neem dan contact met ons op en wij zullen zo snel mogelijk antwoorden.
OPMERKING 1: Deze workshop is een interactieve informatiesessie. Deze sessie biedt geen officiële kwalificatie.
OPMERKING 2: Als je een certificaat van aanwezigheid nodig hebt, aarzel dan niet om het ons te vragen.
Deze workshop heeft een limiet van max. 25 deelnemers, schrijf je nu in om een plaats te reserveren!
Opleidingen gerelateerd aan dit evenement
Boeken gerelateerd aan dit evenement
Downloads gerelateerd aan dit evenement