Kies uw land en taal
Kies uw land en taal
Home/Nieuws
Nieuws

Nieuws

Lees hier het laatste inspirerende en positieve nieuws en informatie over de nieuwste ontwikkelingen in de PM en IT wereld.

Datum: 13/10/2020

Na het succes van 8 edities in de Waalse ziekenhuissector organiseerde QRP International 24 September voor het eerst een Project Management conferentie specifiek binnen de context van Nederlandstalige ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel. Gezien de huidige situatie was de conferentie volledig online, maar desalniettemin een groot succes.

QRP nodigde de volgende vier sprekers uit:

 • Martine Derde (Freelance Project en Change manager) met de presentatie: ‘Aandacht voor de mens in projecten’
 • Frank Staelens (Directeur Processen & Kwaliteit, OLV Ziekenhuis) met de presentatie: ‘Procesmanagement, een toegevoegde waarde binnen het kwaliteitsbeleid in een ziekenhuis?’
 • Steven Creve (CIO en ICT Manager, Clinique Saint-Jean Brussel) met de presentatie: ‘Agile of PRINCE2? Project management do’s en dont’s uit de praktijk’
 • Maddy Silverans (Stafmedewerker proces en projectmanagement AZ Sint-Maarten) met de presentatie: ‘Projectmanagement, van start tot ... en met vallen en opstaan’

Aandacht voor de mens in projecten

Martine deelde een presentatie over het raakvlak van Project Management en Change Management, een onderwerp wat momenteel wereldwijd erg speelt. Martine legt de nadruk op het belang van stakeholders, ofwel de mens in projecten. Zeker in een een ziekenhuis waar artsen een key rol spelen, is het belangrijk dat deze worden betrokken in de projecten door middel van duidelijke communicatie.

Communicatie dient open, eerlijk, doelgroepgericht, regelmatig en via verschillende kanalen te verlopen. Indien je goed communiceert en duidelijk aanhaalt (en herhaalt) wat de reden en motivatie is voor een verandering kun je stakeholders meekrijgen. Mensen voorbereiden op verandering kost tijd en het is zeer belangrijk dat het communicatieproces niet gehaast verloopt.

Take away: Focus op mensen in het zowel project als change management.

Procesmanagement, een toegevoegde waarde binnen het kwaliteitsbeleid in een ziekenhuis?

Binnen het OLV, de organisatie waar Frank actief is, worden kwaliteitsprojecten opgevolgd en begeleid vanuit een 12 stappenplan. Deze methodologie is toegespitst op de zorg en betrekt iedere stakeholder. Voor een positief resultaat, moet dit proces binnen een organisatie geborgd zijn. Dit ook om op lange termijn de resultaten van een project vast te houden.

Voor het borgen van processen zijn twee belangrijke zaken nodig:

 1. Een uitgetekende organisatiestructuur met duidelijke rollen en verantwoordelijkheden.
 2. Ontwikkelen van een methodiek (proces) waarop iedere project zal worden uitgevoerd en het opleiden van mensen hierin.

Project Management is voor het OLV van belang om processen te maken en te verbeteren. Nadat de resultaten geboekt zijn, volgt een hele belangrijke stap; het teruggeven aan de stakeholders. Zo blijven de resultaten geborgd binnen de organisatie.

Tips van Frank om ervoor te zorgen dat het borgen van resultaten deel uitmaakt van de cultuur:

 • Creëer een goede organisatiestructuur
 • Lever een duidelijke flow en methodologie aan
 • Start bij de basisprocessen
 • Blijf herhalen

Take away: Het borgen van Projectmanagement binnen de organisatie is de sleutel tot succes

Agile of PRINCE2? Project Management do’s & dont’s uit de praktijk

Steve deelde zijn kennis over de verschillende aanpakken voor project management in ziekenhuizen. Belangrijker dan het certificeren van personeel, is het de tailoring van de methodologie om een interne methodiek te creëren dat past bij het ziekenhuis. Het implementatie is eveneens van belang om Projectmanagement intern te borgen.

In de presentatie van Steve deelt hij een duidelijke visie; projecten zijn altijd waterfall. Projecten dienen om controle te verkrijgen over de verandering. Binnen de verschillende fases van een project kan Agile gebruikt worden, maar het project zelf zal altijd waterfall zijn.

Specifieke tips die Steve mee wilt geven om Projectmanagement in ziekenhuizen te verbeteren:

 • De Project Manager moet ASAP betrokken worden bij het project
 • Budget en de daarbijbehorende toleranties zijn key. Maak schattingen met ruime marges.
 • Durf een project te stoppen, ook als er al kosten gemaakt zijn. Als er geen benefits zijn, heeft het project geen zin.
 • Communicatie is van groot belang. Hoe vaker de stuurgroep samenkomt, hoe sneller het project zal gaan.

Take away: Er is niet een Projectmanagement methodiek toepasbaar op alle ziekenhuizen, van belang is dat er een focus is op het budget en communicatie.

Project Management, van start tot …, en met vallen en opstaan

Maddy neemt ons tijdens haar presentatie mee in een voor veel van de aanwezigen zeer herkenbare situatie. Haar presentatie gaat over het samenvoegen van drie ziekenhuizen tot een groot ziekenhuis.

Tijdens deze samenvoeging werd een PMO opgericht. Deze PMO biedt structuur en samenhang, alles vertrekt vanuit dezelfde missie en visie. Ook stelt de PMO richtlijnen op voor Projectmanagement en selecteert de te gebruiken tools. Met behulp van de PMO staat de focus op scope, time en budget centraal.

Enkele lessons learned die Maddy deelde met het de deelnemers van het congres:

 • Bepaalde projecten blijven onder de radar en worden onvoldoende opgevolgd. Toch geldt ook voor deze projecten dat er de minimale noodzakelijke administratie is. Bijvoorbeeld de projectdefinitie, goedkeuring en een budgetopvolging.
 • AZ Sint-Maarten heeft geen interne ICT afdeling, IT projecten worden uitbesteed. Nadat er geconstateerd was dat de communicatie niet altijd soepel verliep, werd er een interne dienst informatisering gecreëerd. Hier worden bepaalde zaken uitgerold waarbij de business leidt en IT volgt bvb. de uitrol van EPD.

Take away: Het inrichten van een PMO kan de focus op scope, time en budget vergroten & projectmanagement zal meer gestructureerd verlopen.

Volgend jaar weer?

Het congres was een groot succes en staat voor QRP ook op de planning voor de volgende jaren. De sprekers raakten de deelnemers met hun presentaties en creëerden een discussie. Het interactieve platform Zoom zorgde ervoor dat alle deelnemers actief konden deelnemen, via oa. polls en vragenrondes. Ook werden er enkele herkenbare deuntjes afgespeeld tijdens de pauzes.

Voor meer informatie, vragen, of de volledige samenvatting van het congres kun je direct contact met ons opnemen. Tot volgend jaar!

Lees meer
Datum: 18/09/2020

Om aan jouw behoeften te voldoen, biedt QRP meerdere trainings formaten aan. We bieden onze training on-site, virtueel en in e-learning aan. Onze training op locatie, die nog steeds plaatsvindt, wordt echter sterk beïnvloed door het COVID-19-virus. Tegenwoordig leven we in een wereld waar het COVID-19-virus niet te missen is en waar je moet proberen te veel contact te vermijden.

Terwijl onze trainingen op locatie worden gepland en plaatsvinden, is het duidelijk dat QRP zich aan een aantal regels moet houden. Voor het geven van de training volgt QRP de COVID-veiligheidsrichtlijnen van de overheid. Deze richtlijnen hebben een grote impact op onze training en kunnen bepaalde onderdelen ervan beperken. Zo is het dragen van een mondmasker verplicht gedurende de gehele training, wat de communicatie kan beperken. Om de volledige lijst van regels en voorschriften te zien, klik hier.

Ons advies?

Hoewel we ons best doen om aan jouw wensen te voldoen, voelen we ons ook verplicht om onze onze mening over de huidige COVID-19-situatie te delen. We merkten dat er nog steeds een zeer hoge vraag is naar open klassikale trainingen. Normaal gesproken ondersteunen we deze keuze, maar gezien de beperkingen die de regels hebben voor de training, raden we momenteel onze virtuele klaslokaal ten zeerste aan.

QRP raadt virtuele live training ten zeerste aan om de volgende maatschappelijke redenen:

 • Minder reizen en minder contacten met andere mensen is beter
 • Telewerken is nog steeds de norm voor veel organisaties

QRP raadt virtuele live training ten zeerste aan om de volgende persoonlijke redenen:

 • Een live virtual bespaart u geld (10-20% goedkoper dan cursussen op locatie)
 • Een live virtual bespaart u tijd (geen reistijd)
 • Gemakkelijke combinatie met werk in ons programma van een halve dag

Niet te vergeten

Geïnteresseerd om onze PRINCE2 of ITIL 4 Foundation cursussen te volgen? Dan kunnen we ook een e-learning aanbieden. Dit geeft je de mogelijkheid om de cursus aan je eigen tempo en met je persoonlijke ritme te volgen!

Voor meer informatie of als je hulp nodig hebt bij het kiezen van het juiste formaat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons direct mailen of bellen, hier vind je onze contactgegevens.

Lees meer
Datum: 29/04/2020
QRP International organiseert graag evenementen waarmee we u stimuleren te professioneel te blijven groeien. We zetten uw training buiten de klas voort en betrekken u actief bij alles omtrent de 'Best Practice' methodes. Helaas moeten we veel van onze 'real-life' evenementen uitstellen tot latere datum dit jaar. Maar we hebben een andere manier gevonden om u toch van 'food for thought' te voorzien; online evenementen!  We hebben niet alleen al onze trainingen omgezet naar ons 'virtuele klaslokaal', we hebben ook een reeks webinars gepland om u te inspireren. De geplande webinars zijn de volgende;

30 April, 11.00 AM; How to apply PRINCE2 Virtually? (engels)

Onze deskundige en geaccrediteerde trainer Stijn Janssens helpt u PRINCE2 virtueel toe te passen. Hij behandelt onderwerpen zoals communicatie, proceswijzigingen en 'lessons learned'. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen. Klik hier om de volledige webinar recording te bekijken. Lees ook de blogs (engels) die Stijn Janssens schreef over PRINCE2 en virtuele projecten. Blog: PRINCE2 Principles applied to virtual projects Blog: Communication in virtual projects

19 Mei, 16.30 PM; Agile Frameworks (engels)

De term Agile roept altijd ruimte op voor discussie. Er zijn veel verschillende meningen en perspectieven. Kunt u bijvoorbeeld uitleggen wat Agile voor u en uw organisatie betekent? We hebben onze deskundige en geaccrediteerde trainer Kim Delgadillo gevraagd om voor eens en altijd uit te leggen wat de verschillende Agile Frameworks inhouden. Ontdek wat bij uw organisatie past! Schrijf u hier gratis in!

2 Juni, 16.30 PM; SCRUM Master by APMG (engels)

SCRUM is een framework dat de manier van werken voor duizenden organisaties heeft veranderd. Het helpt prioriteiten te stellen en te focussen op de 'delivery'. Een van de belangrijkste rollen binnen het SCRUM-framework is de SCRUM Master, maar wat doet hij/zij eigenlijk? We hebben onze expert Kim Delgadillo gevraagd om je tijdens een gratis webinar mee te nemen om reis in de wereld van de SCRUM Master. Schrijf u hier gratis in! Meer lezen over SCRUM? Volg onze LinkedIN-pagina en blijf of de hoogte of lees deze blog! (engels)

23 Juni, 16.30 PM; Trial and error; applying ITIL 4 (engels)

Je hebt de opleiding gevolgd, het examen gehaald en bent nu de trotse eigenaar van een ITIL 4 certificaat. Maar wat nu? Hoe ITIL 4 toe te passen aan uw dagelijkse werkzaamheden? ITIL 4 is gemaakt om to 'adopt & adapt' aan uw organisatie, makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben onze expert Kais Albassir uitgenodigd om u op weg te helpen tijdens een online ITIL 4-user evenement. Kais zal zijn mening geven over het gebruik van ITIL 4, maar dat is niet alles. We zullen ook ruimte vrijmaken voor discussie en vragen. Kom voorbereid! Schijf u hier gratis in! Voor vragen, neem direct contact met ons op.
Lees meer
Datum: 26/03/2020
De huidige pandemie brengt allerlei verschillende uitdagingen met zich mee. Een van deze uitdagingen is dat we momenteel allemaal sterk worden aangeraden om homeworking toe te passen waar mogelijk. Vergaderingen worden geannuleerd, plannen worden gewijzigd en 'Business as usual' wordt onderbroken. Ook wij als QRP International moeten de planning van onze vormingen aanpassen. De pandemie was echter ook het laatste zetje die we nodig hadden om eindelijk te werken aan een plan dat we al een tijd hebben liggen; Virtuele klaslokalen. Vanaf heden kunnen we al onze vormingen virtueel aanbieden! We hebben dezelfde trainers, dezelfde uitdagende leermethodes en dezelfde energie. Het enige verschil is dat u en de andere deelnemers allemaal op verschillende locaties zitten.

Onze Virtueel Klaslokaal

We doen er alles aan om onze klanten tevreden te stellen. Met deze kernwaarde in ons achterhoofd hebben we het Virtuele Klaslokaal ontwikkeld. We willen u de best mogelijke leerervaring bieden. Om deze reden hebben we besloten om niet zomaar de klassikale cursussen op locatie te digitaliseren, maar we hebben we de planning iets veranderd. Onze Virtual Classroom-cursussen zijn gemaakt uit een mix van live-training sessies en huiswerk. Dit omdat we denken dat u niet acht uur lang achter uw webcam wilt zitten. De ochtend- of middag sessies worden live gegeven en dit is het moment waarop de trainer de methodiek uitlegt. Dit is uw kans om vragen te stellen aan de trainer en in gesprek te gaan met de andere deelnemers. Het andere dagdeel pas je actief toe wat je hebt geleerd door middel van het huiswerk. Om dit huiswerk te maken, gebruiken we tools die het gemakkelijker voor je maken om te studeren en die AI-gestuurde examen simulaties hebben. Na het afronden van de vorming bent u klaar om het examen af te leggen!

Hoogwaardige oplossing

De Q in QRP staat voor Quality (kwaliteit), dus kwaliteit is wat we leveren. We gebruiken een geavanceerde e-learning software en bieden een cursus aan die voldoet aan onze kwaliteitsnormen. Zoals u verwacht, wordt de cursus gegeven in het Nederlands / Engels en Frans. De vormingen in ons Virtuele Klaslokaal worden gegeven door onze trainers, zeer ervaren en nog steeds actief in hun respectieve vakgebied. De cursussen bevatten voorbeelden van situaties uit het bedrijfsleven en zijn aangepast aan de groep deelnemers om hen de best mogelijke ervaring te bieden.

Grijp nu je kans!

Mogelijks heeft u met de huidige veranderingen in uw 'Business as usual' wat tijd over. Echter op het moment dat de situatie weer 'normaal'  wordt, wordt u waarschijnlijk geconfronteerd met een overvloed aan nieuwe projecten, programmes en softwareontwikkeling. Nu is hét moment om de expertise op te bouwen om straks met volle moed te kunnen starten, dus waarom zou u geen cursus volgen, een certificaat behalen en gebruik maken van deze tijd? QRP ontwikkelt professionals om verandering mogelijk te maken. Zo hebben wij u in deze uitdagende tijd een passende oplossing kunnen bieden. We bieden onze virtuele klaslokalen aan, naast onze e-learning oplossingen en hopen u binnenkort ook weer klassikale cursussen op locatie te kunnen aanbieden. Voor meer informatie, download hier onze Virtual Classroom brochure. Of neem direct contact met ons op via belgium@qrpinternational.com of +32 (0) 2 80 81014.
Lees meer
Datum: 27/02/2020
Axelos lanceerde onlangs zijn laatste twee ITIL 4 Managing Professional streams modules; ITIL 4 Drive Stakeholder Value en ITIL 4 High Velocity IT. Met de publicatie van deze twee modules is de ITIL 4 Managing Professional-stream nu volledig beschikbaar. De ITIL 4 Managing Professional streams modules zijn gericht op professionals die werken met technologie en digitale teams in allerlei bedrijven binnen verschillende industrieën. De ITIL 4 Managing Professional Stream biedt praktische en technische kennis over het succesvol leiden van IT-projecten, teams en workflows. ITIL 4 Drive Stakeholder Value Deze module omvat alle soorten interactie en betrokkenheid tussen een organisatie, hun klanten, gebruikers, leveranciers en partners. Het doel van de ITIL 4 Drive Stakeholder Value-module is om ‘de vraag’ om te zetten naar ‘toegevoegde waarde’ door middel van IT-services. Het helpt professionals om de klant en hun customer journey constant in gedachten te houden bij het ontwikkelen van hun diensten en tijdens het nemen van belangrijke beslissingen. Voor het eerst in ITIL zien we dat zowel gebruikers als organisaties deel uit maken van multi-afhankelijke workflows en systemen. De module biedt tools om de tevredenheid van stakeholders te verbeteren, wat essentieel is voor het succes van bedrijven in het huidige competitieve landschap. Degenen met een certificering in ITIL 4 Drive Stakeholder Value kunnen:
 • Stakeholders beïnvloeden
 • Een werkcultuur op basis van transparantie en samenwerking toepassen
 • Ervoor zorgen dat aan de eisen van klanten wordt voldaan
 • Een geweldige klantervaring creëren
Wilt u de ervaring van uw klanten maximaliseren? Lees hier meer over ITIL 4 Drive Stakeholder Value. ITIL 4 High Velocity IT Deze module is gericht op het begeleiden van professionals en organisaties om relevant te blijven in een steeds veranderend digitaal landschap. De High Velocity IT-module helpt onderscheid te maken tussen IT-transformatie en digitale transformatie. De module maakt gebruik van ITIL-principes om organisatorische factoren te verbeteren en geeft handvatten voor het creëren van een high-speed IT omgeving. De module helpt professionals om praktijken zoals Agile, DevOps en Lean samen met technologieën zoals Cloud, Automatisering en geavanceerde analytische methoden in een holistische en geïntegreerde strategie samen te voegen. Degenen met een certificering in ITIL 4 High Velocity IT kunnen:
 • Succesvol zijn en risico's beperken in High Velocity IT omgevingen
 • Efficiëntie verbeteren
 • Begrippen als Agile, DevOps en Lean toepassen
 • Digitale transformatie bevorderen
Wilt u uw organisatie naar het volgende digitale niveau brengen? Lees hier meer over ITIL 4 High Velocity IT. De andere ITIL 4 Managing Professional Stream-modules Eind vorig jaar zijn de andere twee ITIL4 Managing Professional Stream-modules gelanceerd; ‘Create, Deliver & Support’ en ‘Direct, Plan & Improve’. De module Create, Deliver & Support richt zich op de integratie van verschillende waardestromen en activiteiten om IT-producten en -diensten te creëren, te leveren en te ondersteunen. Nieuwsgierig? Zie deze pagina voor meer informatie. De module Direct, Plan & Improve richt zich op het creëren van strategieën en het ontwikkelen van teams die zich inzetten voor continue verbetering. Deze module is vooral bedoeld voor managers van alle niveaus. Nieuwsgierig? Zie deze pagina voor meer informatie. Wilt u rechtstreeks contact met ons opnemen voor meer informatie of bent u benieuwd wat voor type module het beste bij uw organisatie past? Schrijf ons op belgium@qrpinternational.com
Lees meer
Datum: 24/02/2020
QRP International heeft één kerndoel: “Professionals ontwikkelen om verandering te faciliteren”. Wij geloven dat verandering een hulmiddel is voor groei en verbetering, niet alleen op professioneel gebied, maar ook in binnen onze samenleving. Vanuit deze redenatie kiest QRP International er ieder jaar voor om een goed doel te steunen. Dit jaar hebben wij gekozen voor Kibarè Onlus. Kibarè werd in 2013 opgericht in Como. De oprichters hebben meer dan 20 jaar ervaring in internationale samenwerking in India en Afrika, met name in Burkina Faso. Wij vroegen aan een medewerker van Kibarè wat zij precies doen en om hun project in Burkina Faso te introduceren. In Burkina Faso is het een voorrecht om naar school te gaan. Veel ouders zijn er van overtuigd dat kinderen het gezin moeten helpen in de landbouw; sommigen denken ook dat moeten trouwen en verhuizen als ze amper in hun tienerjaren zijn. Issa Yelemou heeft zijn leven gewijd aan deze kinderen. Toen hij in 2006 met pensioen ging, inveseerde hij zijn spaargeld om zijn eigen basisschool te bouwen in de buitenwijken van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Hij noemde de school Millenium en werd directeur. Zijn visie trok getalenteerde en gemotiveerde leraren aan en gezamenlijk hebben zij de school tot een kenniscentrum gemaakt. Helaas heeft het schoolgebouw het zwaar te verduren gehad de afgelopen regenseizoenen. Het regenwater is het goedkope cement binnengedrongen en er zijn grote scheuren op de muren verschenen. Ouders zijn begonnen hun kinderen van school te halen, om hun veiligheid te waarborgen. Sinds 2016 helpen wij Issa Yelemou zijn school te herbouwen. Sommige klassen zijn al verhuisd naar veilige en droge klaslokalen in de nieuwe vleugel, maar andere nog niet. Deze klassen hopen dat de verbouwingsplannen doorgaan en zij het volgend schooljaar kunnen verhuizen. QRP International besloot om de organisatie Kibarè Onlus te helpen met een donatie die ervoor moet zorgen dat Issa Yelemou de verbouwing op tijd af kan hebben. Dit omdat wij erin geloven dat alle kinderen in een veilige en stabiele situatie moeten kunnen studeren en groeien om hun potentieel te ontwikkelen. Bezoek de website van Kibarè om meer te weten te komen over hun missie, verhalen en prachtige prestaties. Volg ook hun Instagram of Facebook account!
Lees meer

Evenementen

​Bekijk onze ​Evenementen

We hebben duizenden professionals geholpen bij het verbeteren van hun vaardigheden. Wij kunnen ook u helpen.

Schrijf u in voor uw Nieuwsbrief en kies welke inhoud u wil ontvangen: PPM Management, IT Service Management of beiden! 1 keer per maand zal u speciale aanbiedingen, artikels, white papers, webinars en event uitnodigingen ontvangen. Geen spam, enkel professioneel advies van uw QRP team.

Houdt contact met de community
Volg ons op Linkedin and Twitter

Nieuws

Lees het Laatste Nieuws

Evenementen

Bekijk onze Evenementen
Go to Top